PERASA – pandangan peserta kursus

alhamdulillah agak lama blog ini tidak terupdate dengan bahan-bahan baru. entry kali ini aku nak bercerita apa yang aku buat semasa cuti kali ini.

Cuti ini aku telah menghadiri kursus yang telah dianjurkan oleh pihak SPI yang bekerjasama dengan biro perkhidmatan pendidikan majlis islam sarawak. Kursus ini di adakan di pusat latihan sarawak, JAKIM.

kursus kali ini berlainan sekali dengan kursus sebelum ini kerana ia menumpukan kepada kesedaran, tanggungjawab, terhadap bidang yang diamanahkan kepada kami selaku guru. Ia menitikberatkan kepada aspek kecerdasan emosi EQ seseorang. Bijak di atas kertas tidak semestinya cerdas di alam pekerjaan yang sebenar. Paksu banyak menekankan akan peri pentingnya kecerdsan emosi berbanding kecerdasan intelek. Rupa-rupanya ada banyak aspek yang boleh diuji sama ada seseorang itu mempunyai kecerdasan emosi yang tinggi atau tidak. Ada 13 aspek yang telah diberitahu dan ada beberapa aspek didedahkan dalam kursus 2 hari tu.

Satu aspek yang aku rasa memang sengaja diulang2 seperti mengkritik a.k.a mengutuk peserta dengan kata-kata yang agak kasar dan ia benar berlaku dalam kehidupan peserta. Ia tidak lain dan tidak bukan hanya bertujuan untuk menyedarkan peserta supaya menjadi lebih baik. Jika sebelum ini masuk kelas sekadar chalk and talk sahaja, pelbagaikan teknik pengajaran berbantu BBM seperti bahan ICT, bahan kreatif dan lain-lain.

Di luar sana orang tidak berani mengkritik secara berdepan tetapi dalam kursus inilah peluang paksu mengutuk habis-habisan peserta.

Secara keseluruhan kursus ini sangat menarik kerana beberapa unsur yang diterapkan seperti pelbagai aktiviti senaman fleksibeliti, jadi gila-gila untuk membentuk sifat kreatif, membina kerja berpasukan, memberi buah epal sebagai balasan jika membuka mulut untuk bercakap memberi pandangan dan jawapan.

Selain itu juga diselitkan juga aktiviti silap mata sebagai selingan untuk memeriahkan suasana.

Apa yang penting siapa yang tidak hadiri kursus ini saya berpendapat ia sangat rugi kerana belum tentu akan ada kursus sebegini selepas ini.

Boleh dikatakan pecah perut dan berair mata akibat ketawa sepanjang berlangsungnya kursus.

Tahniah tuan haji shahabudin a.k.a paksu!

Jangan biarkan dunia ini bersin yer! Memang luar dunia punyer!

Biodata Paksu

PEMBIMBING

Pembimbing kursus ialah Tuan Haji Shahabuddin Ashari yang juga dikenali sebagai Pak Su, yang memiliki kelulusan MSc Councelling dan REBT Management.

Pak Su adalah mantan pensyarah pakar kaunseling di Institut Aminuddin Baki, Kementerian Pelajaran Malaysia sebelum membuka syarikat konsultan sendiri.

Beliau merupakan seorang kaunselor berdaftar dengan nombor daftar 0086.

Haji Shahabuddin merupakan Pengasas Kursus Pembimbing Rakan Sekerja (PERASA) yang sudah digunakan di banyak tempat di seluruh negara.

Beliau juga merupakan pembina Modul PRS sekolah-sekolah Malaysia dan menjadi jurulatih TOT Nilai Murni Kementerian Kesihatan Malaysia

Beliau berpengalaman sejak 1987 dalam mengendalikan Kursus PERASA, Kursus Pembinaan Pasukan dan Kursus Motivasi serta Kaunseling.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *