Risiko didalam kemampuan

selamat pagi rakan netter sekalian. apa khabar anda hari ini. Biasa-biasa saja? Mana boleh biasa-biasa saja. Kena luar biasa Ok bagus dan hebat sekali! Angkat ibu jari kanan tanda ‘best’. ala-ala para penggiat MLM gitu.

Apabila kita berbicara tentang idea dan peluang perniagaan yang boleh memberi pendapatan tambahan kepada kita dengan rakan-rakan yang pelbagai latarbelakang, akan ada timbul perkataan ‘modal besar’, tak berani, takut itu, takut ini, isteri nak beranak tak lama lagi, tokde nak buat dan bermacam-macam lagi. Apa yang anda fikirkan anda adalah betul. Apa alasannya anda adalah betul.

Tak kurang juga ada yang ligat berfikir erm… bagusnya idea ni! Kita boleh nampak gerak balas kawan-kawan yang berminat. Akan terkeluar soalan berbentuk ‘bagaimana’ nak buat, kos dan sebagainya.

Jawapan bergantung kepada soalan. Jika soalan tentang risiko, aku akan jawab tentang risiko. Jika soalan tentang potensi, aku akan jawab tentang potensi.

Jika kita bercerita tentang risiko, suatu idea tu akan nampak sukar dan kebiasaannya tak jadi buat. Macam kita pergi ke kedai la yang banyak pilihan baju yang cantik2 akhirnya tak jadi beli.

Setiap bidang yang kita nak ceburi hendaklah kita ada ilmu barulah risiko itu dapat ditangani dan didalam kemampuan kita. berkawan dengan orang yang mempunyai minat yang sama, bina network dengan bidang yang sama, insyallah kita akan berjaya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *