Blog yang terbiar seketika

Pesanan Nabi sentiasa betul. Salah satunya ia. Rebutlah Lima perkara sebelum lima perkara.

Aku tidak mahu sentuh kelima-lima perkara itu pagi ini.

Satu saja nak sentuh. “ketika lapang sebelum datangnya sibuk’

Dulu aku banyak masa untuk berblogging tetapi sekarang masa agak terhad. Kita dikurniakan 24jam sehari. Tidak ada yang dapat 25jam sehari. Tetapi kenapa kita semakin sibuk sekarang? Soalan ini perlu dijawab masing-masing. Tahap kesibukan tidak serupa dengan setiap orang. Setiap orang mempunyai masalah yang berbeza.

Berperang dengan diri sendiripun juga adalah satu masalah. Nak buat ke taknak buat. Kalau buat dapat pahala. Kalau tak buat tak dapat pahala. Dapat dosa kerana melengah-lengahkan masa lapang dan kita buat sudah tentu kerja kita akan selesai.

Jadi dimanakah kita sekarang? Kalau masih bujang, masa lapang masih banyak yang tidak di isi dengan aktiviti yang bermanfaat. Minum dikedai jumpa kawan berjam-jam tu susah nak dikira bermanfaat kerana banyak berbual kosong.

Kalau dah kahwin, jika belum ada anak, ada juga masa lapang tetapi kena dibahagikan untuk isteri juga. BerFB, FB juga. isteri duk menunggu kat depan untuk makan bersama. Jadi takboleh la ber FB kuat-kuat, merajuk orang sebelah nanti. Ah! masing-masing dah pandai… pandai-pandailah bahagikan masa.

Bagi yang dah anak anak, masa lapang makin terhakis dan inilah yang terjadi pada aku sekarang. ini baru dua orang anak. bukan sedozen lagi nih. Ni pun dah sibuk. Anak pertama nak mandi, anak kedua nak susu cap botol, dah siap semua tu mereka bermain dan di kakak pulak berkelahi degan adik, dah…. nak kena leraikan dulu… pastu dah lama main, nak tidur pulak…. sebelum tidur mengamok dulu yang kadang-kadang tak faham kenapa masih mengamok padahal susu dah habis. Rupanya nak berdukung dulu… baru tidur atas dukung dan alihkan ke tempat tidur…

gitulah sedikit sebanyak coretan kali ini. alhamdulillah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *