Monthly Archives: April 2009

Kata-Kata Hikmat

Ekstrem dari sudut berbeza

Definsi Esktrem menurut Azizi Ali.

‘Adalah jauh daripada apa yang biasa atau konvensional’ atau ‘darjah yang melampau; tidak sederhana. Ekstrem tidak semestinya negatif.

Pembaca sekalian,

Nabi Muhammad bertindak dengan Ekstrem dengan keesaan Allah sedangkan seluruh masyarakat masa tu menyembah patung.

Nabi Isa juga adalah ekstrem dengan memaafkan orang lain ketika dirinya di ikat pada Tiang Salib.

Tiger Wood belajar main golf ketika berumur 3 tahun – Sekarang menjadi pemain golf nombor wahid.

Kata-kata hikmat:
Ciri-ciri seimbang hanya untuk orang yang sederhana. Amat mudah untuk kekal sederhana. Anda hanya perlu menghabiskan masa tentang hal-hal biasa dengan orang biasa – Jim Rohn

klik untuk buku ‘Jutawan Ekstrem’ tulisan Azizi Ali

Uncategorized

Bacalah…. Dengan nama Tuhanmu.

Membaca jambatan ilmu. Aku membaca apa sahaja. Sekarang aku membaca topik motivasi. Sebuah buku dibeli di MPH Spring. Tulisan dr. HM Tuah. Aku terpandang di rak. Tajuk buku tu Buat Sampai Jadi. Oh! Teruja aku lantas aku mengambil dan Harganya RM10 sahaja. Buku setebal 317 muka surat! Tahniah Dr. HM Tuah kerana berani meletakkan harga semurah itu.

Sinopsis buku Buat Sampai Jadi.

pendekatan yang agak rilek yang sarat dengan ilmu dan pengajaran yang merupakan kisah benar yang terjadi disekeliling saya(Dr. Tuah). Binalah motivasi anda untuk menjadi manusia yang cemerlang, gemilang dan terbilang. Anda hendaklah melakukan sesuatu itu sampai jadi dengan disiplin dalam pemikiran yang positif. Biar orang lain melihat diri anda hebat dan luar biasa bagus.

Buku ini memberikan anda motivasi supaya bermuhasabah diri agar sentiasa tenang, sabar dan yakin kepada diri sendiri kerana itu adalah sikap orang mukmin yang baik. Jiwa yang tenang datang dari kehidupan yang tenang.

Berfikirlah agar anda memperolehi kecemerlangan dan jadilah diri anda sendiri.

Buku Buat Sampai Jadi!

Uncategorized

Toyota Camry untuk di Jual

Orang kata, dalam politik apa sahaja boleh berlaku. The Art of Possible. Pelik betul orang melayu berpolitik. Kenapa tak gunakan sahaja kereta yang baru dibeli tu? Duit tu rakyat yang bayar cukai. Semua orang tahu kereta ni susut nilai. Sudah tentu kerajaan baru Perak akan membeli kereta lain dan akan menggunakan duit hasil mahsul yang dikutip dari rakyat. Kasihanilah rakyat. Kita ada kuasa. Gunakanlah kuasa itu secara bertanggungjawab.

Kereta Toyota Camry bernombor hensem untuk dilelong!

Uncategorized

Jurnal Praktikum minggu ke 12

Pada minggu lepas telah berakhir praktikum aku. Markah sudah diberi. Jika diberi Calon Cemerlang sudah tentu aku menolaknya. Bukan apa kawan-kawan… Kena penyakit malas la katakan. Tempoh 12 minggu praktikum sudah cukup memberikan cabaran buat pelajar yang menghadapi praktikum. Pelajarpraktikum¬† di sekolah bukan sahaja hanya tumpu kepada praktikum tetapi banyak tugas lain yang memerlukan komitmen kita terhadap sekolah seperti Sit-in, Teach in what ever la apapun namanya.

Bila di beri sit-in kita mesti masuk kelas yang di sit-in itu kerana budak zaman sekarang bukan macam zaman dulu. Apa sahaja boleh berlaku di dalam kelas jikalau tiada guru yang masuk. Buat bising memang Sah murid-murid ni tetapi yang kita takut ialah jikalau berlaku sesuatu seperti kejadian bergaduh dengan membawa pisau lipat, berlari ke rumah bawa parang dan mengamuk si sekolahpun pernah terjadi. Benda inilah yang kita takut. Andaikata masa berlaku pergaduhan yang berat. Guru besar akan tanya dulu siapa yang mengajar masa kejadian yang berlaku itu? Jawab… jangan tak jawab.

Ok di sini aku akan tulis jurnal praktikum aku yang terakhir.

Sekolah:

Minggu ini adalah minggu sukan di sekolah aku. Antara tugas yang diberikan pada aku ialah sebagai AJK Publisiti, AJK Peralatan. Aku ditugaskan menghebahkan kepada penduduk kampong supaya datang ke sekolah pada hari sukan nanti. Antara acara yang menarik untuk ibu bapa ialah lari dalam guni berpasangan (suami isteri sahaja), teka gula dalam balang, Cabutan bertuah dengan hadiah lumayan, Lontar peluru, Isi air dalam botol dan 4x 100 meter bersaing dengan wakil dari pihak guru. Apa yang aku buat ialah dengan menampal iklan-iklan di tempat strategik dan menaikkan banner di kawasan sekitar laluan orang kampong. Sambutan memang menggalakkan dan saya menjangkakan banyak duit yang sekolah dapat hasil dari penjualan tiket bertuah, jualan makanan dan sebagainya.

Apa yang dapat aku katakan, sambutan dari penduduk kampong amat menggalakkan dan sukan pada kali ini amat meriah dengan perbarisan lintas hormat dari murid-murid, acara yang dipertandingkan dan juga sorakan dari setiap rumah sukan memang bermacam ragam bunyinya.

Walaupun padang sekolah seperti tempat kerbau melepak diselaputi selut, begitulah juga murid yang menyertai pertandingan seperti kerbau di penuhi selut. Aku sendiri seronok menyertai 4×100 meter walaupun aku terjatuh ketika berlari di sebabkan selut tetapi aku merasa seronok. Just for Fun.

Secara keseluruhannya pesta sukan ini berjalan dengan baik dan mendapat sambutan hangat dari penduduk kampong. Walaupun ada sedikit sebanyak kekurangan, ia dapat dijayakan dengan baik.

Murid:

Pada minggu ini hanya 2 waktu sahaja aku dapat mengajar mengikut RPH yang telah disiapkan kerana banyak perkara yang harus dibuat menjelang pesta sukan yang diadakan tidak lama lagi. Baki pada hari-hari lain terpaksa dikorbankan untuk taklimat staff, melakukan tugas yang diamanahkan dan sebagainya. Jadi dari segi tingkah laku murid-murid secara keseluruhannya (2 waktu mengajar) kelas dan tingkah laku murid dapat dikawal dengan baik. Aku beri satu tips supaya murid tidak bosan dengan teknik P&P yang sama ialah guru mesti melakukan atau mempelbagaikan aktiviti yang melibatkan pergerakan fizikal seperti permainan, teknik latih tubi dengan cepat dan menulis di papan putih dan sebagainya. Dengan cara ini kita sebagai guru boleh mengawal murid dari membuat bising ketika kita mengajar.

Uncategorized

Ada apa dengan Celcom Broadband?

Entri kali ini berkaitan dengan celcom broadband. Apa yang aku dapat ialah reminder dari celcom broadband. Tenga sedap aku melayari internet satu sms dengan bunyi beeep dari modem e220 aku ni. jeng..jeng…. Sesedap je bagi sms reminder kat aku…

Sms Pertama: (1/2)Dear Sir/Ms, you have exceeded the 5GB/ mth usage as per Celcom Broadband policy. We reserve the right to control yr broadband speed when deemed nessary. Thk U.

Sms Kedua : A friendly reminder, your data usage is reaching the allocated 5GB/ mth (Celcom Broadband Policy). Pls reduce your usage to avoid having your speeds managed.

Hello Celcom Broadband! Kamu tidak kira berapa kali sahaja aku puashati dengan tahap kelajuan surfing internet? Pernah dalam satu bulan hanya kira-kira satu minggu sahaja line broadband aku laju. Bukan seminggu direct tetapi satu hari laju…. 4 hari slow….. macam tu dalam satu bulan.

Kalau aku bukan jenis penyabar, slow je aku terus call. Slow je aku terus call. Asyik-asyik ayat stereotype costumer service jawab. Tapi aku jenis sabar….sabar… tapi berapa lama nak kena sabar???? Haaaaaaa……..!

Lainkali…. iklan tu jangan hebat sangat!¬† Unlimited Broadband konon. Senang cakap 5gb usage per month. Baru la orang alert benda alah tu….

Ara faham…..!

Uncategorized

Hari terakhir Praktikum

Ini hari terakhir aku menjalani praktikum di sekolah. Apa yang dapat aku katakan, seronok sebenarnya mengajar mengikut set RPH yang lengkap kerana kita sudah dapat gambaran apa yang kita akan ajar dalam kelas nanti. Banyak ilmu yang aku dapat dari guru pembimbing dan pensyarah pembimbing sepanjang tempoh praktikum ini. Insyallah aku akan menambahbaik dari semasa ke semasa ketika mengajar nanti. Aku tidak suka sesuatu yang statik atau stereotype. Pagi pergi kerja, petang pulang, tengok TV , malam layan anak pastu tidur. Aku tidak macam tu kerana aku suka sesuatu yang baru. Susunan tempat tidur dan tempat kerja juga harus berubah alatannya.

Kepada para pelawat yang mencari bahan untuk praktikum, anda boleh ambil set RPH kawan punya tetapi ubahlah sedikit kerana setiap murid tidak sama dengan set RPH yang dibina untuk murid sekolah lain bahkan ia tidak sesuai langsung untuk murid anda. Kadang2 tahap pembelajaran murid lebih rendah dari aras pembelajaran murid di sekolah anda. Adakalanya juga set RPH yang anda copy itu untuk murid yang berada di tahap pemulihan juga tidak sesuai kerana murid akan cepat faham dan pembelajaran dapat dihabiskan cepat jadi guru akan terlebih masa. Lepas itu mulalah guru tersebut mengajar aktiviti yang tidak ditulis dalam RPH. Kalau masa itu juga anda kena observe, alamatnya kuranglah markah anda di bahagian hasil pembelajaran dan masa.

Itu sahaja yang dapat aku kongsikan untuk posting kali ini.

Uncategorized

Gemuruh – Faizal Tahir

Uncategorized

Database haru biru

baru-baru ini blog ini down beberapa hari kerana server down. Maklumlah free katakan biasalah. Database lama aku masih ada tetapi aku masih mencari-cari bagaimanakah cara yang betul supaya artikel lama aku boleh dilihat kembali di blog ini. Database lama aku masih ada.

Kalau ada pembaca blog ini sudi berkongsi cara yang sebetulnya…. sudi2 lah kongsi ilmu dengan aku.

Uncategorized

Jurnal Praktikum Minggu ke 11

Hari ini last sekolah pada minggu ini. Esok cuti Umum sempena Hari kebesaran agama kristian Good Fiday.

Antara tugas aku disekolah sepanjang minggu ini:

Sekolah :
Aku bertugas sebagai teknikal sekolah. Bilik guru sekolah aku akan menerima staff abru kemungkinan dua orang jadi bahagian kebajikan sekolah telha mengadakan gotong royong tidak formal dengan hanya menyumbang tenaga secara sukarela menyusun balik meja guru supaya dua meja lagi dapat di muatkan. Jadi komputer telah beralih dari tempat asalnya ke tempat yang baru. Setelah selesai menyusun meja, keesokkannya kelas aku bermula 10pagi jadi aku membuat ubahsuai sedikit wiring kabel network supaya sampai ke PC tetapi tidak sampai juga. Jadi aku terpaksa menunggu warranty Switch yang dipanah kilat tu sampai barulah aku fikirkan sambungan kabel network ke PC.

Murid:
Pada minggu ini ada beberapa murid membuat bising dan lambat bertindak terhadap arahan guru. Jadi aku menyusun balik kedudukan murid selang seli lelaki perempuan supaya mereka tidak bercakap sesama sendiri ketika sedang belajar. Namu secara keseluruhan aku dapat mengawal dengan baik disiplin murid dalam kelas.

Uncategorized

Jurnal Praktikum minggu ke 10

Antara tugas aku minggu ini.

Sekolah :

1- Menyelenggara beberapa PC dan Laptop sekolah untuk kegunaan para guru.

2- Membantu cikgu lain menyediakan dan memasang Projektor dan laptop untuk guru media memberi inhouse Training tentang eduwebtv.com iaitu sebuah portal yang dibangunkan oleh kementerian pendidikan malaysia yang mengandungi informasi dan video-video untuk pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Sekali pandang ia ala-ala youtube.com cuma yang berbezanya ia tidak boleh komen dan upload video sendiri. Kena hubungi webmaster dulu jika hendak upload video yang sesuai. viedo di situ boleh di download.

Murid:

1- Pada minggu ini tidak ada murid yang membuat bising dan bercakap ketika aku mengajar. Sekali sekala mereka bercakap aku terus tegur. Aku pada minggu ini tidak tertumpu kepada teknik latih tubi. Aku ubah sedikit strategi pembelajaran kepada memperbanyakkan aktiviti yang melibatkan pergerakan fizikal murid seperti membuat aktiviti berkumpulan, kuiz dan sebagainya. Tidak tetumpu kepada slide powerpoint tetapi menggabungkan bahan-bahan BBM berbentuk fizikal.

Guru:

1- ketika mengajar aku meyelitkan unsur-unsur jenaka supaya murid tidak merasa bosan. Aku tidaklah pandai membuat jenaka tetapi pada minggu ini aku cuba membuat jenaka dan ternyata pembelajaran menjadi seronok dan murid aktif mencuba memberi jawapan ketika di soal walaupun jawapan lari dari kehendak soalan. Unsur ini harus ada dalam diri setiap orang yang bergelar guru apatah lagi mengajar di sekolah rendah. Dalam pembelajaran di maktab ialah unsur kecindan.

Laporan Ko-Kurikulum

Pada minggu ini PK KK menghendaki aku melatih murid-murid untuk hari sukan sekolah 19 april 2009 nanti. Sebagai ketua rumah, aku telah memulakan aktiviti ‘panaskan badan’. Aku meminta murid tahun 6 membuat warming up tetapi seorangpun tidak pandai jadi aku menunjukkan cara melakukan warming up supaya murid tahun 6 dapat melakukannya ketika di suruh nanti. Antara latihan yang dijalankan ialah melatih murid-murid larian baton, larian ke depan dan undur ke belakang dan mengajar murid membuat lontaran peluru. Di samping itu juga kami guru rumah kuning memilih beberapa murid untuk mengambil bahagian dalam pertandingan lontaran peluru.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...