10% kita, 10% orang

apa khabar anda hari ini?

Saya? Luar biasa bagus dan hebat sekali! Ok sangat2.

Kemana program anda hari minggu ni?

Rutin minggu macam biasa kena kemas rumah dan basuh baju yang 2 hari lepas dikumpul2.

Hidup kita tidak dapat tidak memerlukan kehadiran orang lain untuk membantu kita. Kita tak mampu nak buat semua perkara yang kita perlukan sebagai asas untuk hidup. Apatah lagi barangan mewah yang juga memerlukan kepakaran orang lain untuk memenuhi kehendak mewah kita. Terfikir juga kita company yang buat barangan mewah ni untuk jangkamasa yang lama boleh hidup ke mereka?

Tetapi ternyata company tu boleh bertahan dengan barangan mewah yang dikeluarkan. Maksudnya pembeli sentiasa ada di dunia ni. Sudah semakin kaya manusia ni dari sudut kemewahan dunia.

Sebagai orang islam kita tidak menolak kemewahan. Kita juga teringin beralih angin memiliki barangan mewah seperti kereta berjenama. Nak kata keperluan tu, tidaklah sangat tetapi seringkali ditipu oleh ‘keselesaan’. Untuk membeli keselesaan kadang2 kita membuat kiraan mudah berapa lagi tinggal duit kita selepas ditolak perbelanjaan semasa. Katalah ada lebih RM1500 sebulan. Mulalah kita fikir nak tukar kereta yang ‘selesa’ sikit. Tak pandang dah kereta jenama proton. Mula intai brand toyota. setakat rm1200 sebulan tu, lepas….! gaji berbaki rm300 lagi! banyak tu…. konon nye lah!

persoalannya ialah adakah kita menerima konsep ‘pay yourself’ dalam agenda kewangan anda? Adakah anda menerima bahawa rezki yang diberi Allah itu sebenarnya pinjaman? Adakah anda menerima rezki yang kita dapat tu sebenarnya ada Hak orang lain?

Jika anda menerima konsep sedemikian, anda seharusnya bertindak! Tidak cukup merenunginya tanpa berbuat apa2. Tidak perlu lagi ‘berkalau2’ kerana ia tidak mengubah apa-apa untuk menjadikan dunia ini lebih baik.

Dalam agenda bajet bulanan kita, elemen 10% pay yourself first dan 10% sebagai pemberian dengan niat yang ikhlas, seharusnya wajib ada! **

sekian.

** admin tidak bertanggugjawab atas apa2 kerosakan sekiranya anda mengikut nasihat ini. dapatkan nasihat kewangan profesional yang bertauliah pilihan anda.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *