Di takuk lama

pagi ni rasa nak kongsikan sesuatu. log-in blog ni dan bersedia memerah otak.

Bagaimana dengan anda hari ini? Ok…. OK.. OK. OK! Ye gitulah hendaknya. Hidup kita mesti OK kerana tiap-tiap semangat kita naik turun. Orang sentiasa mencanak2 semangat setiap hari tu mungkin ada.

Bagaimana kehidupan anda sekarang? Adakah sudah dapat kerja bagus? Gaji lumayan? Alhamdulillah anda memang berkembang dari dulu.

Tetapi adakah anda berpuashati dengan gaji sekarang? [ saya nak tiru gaya orang MLM closing prospek ]. Lima tahun dulu gaji anda tidak selebat gaji anda sekarang. betul? Bayangkan 5 tahun akan datang komitmen anda sudah pasti bertambah. Dapat anak baru, dapat Bini baru, upgrade kereta baru, renovate rumah dan sebagainya! Betul…gaji anda akan bertambah setiap tahun tapi adakah cukup untuk menampung kehidupan anda 5 tahun akan datang? Apa kata tuan pertimbangkan bisnes yang akan saya kongsikan pada tuan! Ok dah cukup la tu nanti orang MLM marah kat saya pulak. Kita kan kawan….

Ok berbalik pada topik kita di atas. Gaji anda semakin besar tetapi nafsu anda jika tidak dikawal, akan menjadi besar juga. Nafsu seringkali dapat dipenuhi dengan memiliki barang-barang yang ‘selesa’, ‘ermmm tak banyak ni tambah duit’ dulu rm500 sebulan kalau aku upgrade kereta baru tambah sikit lagi jadi rm800 sebulan. Mampu lagi tu nak pakai kereta ni. Apa kata Yang, kita tukar kereta ni nak? Maka tukarlah kita kereta yang baru. Kereta lama masih ada sikit lagi 1tahun lagi bayar habis le…. Kereta baru ni loan paling panjang 9 tahun! Ok kita congak mudah kereta lama rm300 sebulan. kereta baru rm800 sebulan. Komitmen/liabiliti kita bertambah dari rm300 sebulan menjadi rm1100 sebulan. Nampak tak disini poket kita sudah bocor. Kereta itu liabiliti dan susut nilai. Itu baru bab kereta. Yang lain-lain yang bila keluar kedai je dah susut nilai.

Apakah saya kata itu salah? Saya tak kata kan.. Saya cuba cari punca kenapa setiap bulan gaji kita cukup-cukup makan walaupun gaji sudah beribu-ribu sebulan. Kalau jumpa orang MLM mungkin anda akan join kerana dijanjikan pulangan sekian-sekian sekiranya kita buat seperti dia buat.

Tak cukup dengan satu punca yang saya kongsikan? Ok saya kongsi lagi. Kawan saya pernah kata begini: Yie! kalau mu masih ada ibu dan ayah, jagalah mereka baik-baik. Berbaktilah kepada mereka sebelum mereka pergi mengadap ilahi. Insyallah yie, mu tak akan miskin! Sebelum bercerita lebih lanjut, dia tekankan bukan dia nak menunjuk diri nya baik dan cakna pada ibu nya tetapi sebagai pengajaran untuk dikongsikan. Setiap kali dia balik, dia akan hulurkan duit pada mak dia. Duit yang dimasukkan tiap-tiap bulan, itu kira lain. Dia dah tukar rumah mak dia dengan rumah baru.

Mungkin anda silap di situ yang menyebabkan duit sentiasa tidak cukup?

wallahu a’lam saya tak tahu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *